Doorgaan naar hoofdcontent

Vrouwelijke Handwerken

Afgelopen weekend kreeg ik een oud boekje via mijn moeder dat van mijn oma is geweest.
Een oud boekje met allerlei patroontjes van haakwerkjes.
En het taalgebruik alleen al op de titelpagina.....schitterend!
Tja het zit dus echt in de familie, zowel de ene als de andere oma heeft dus iets met handwerken.
Ik koester het en zal er binnenkort eens een randje of werkje uit proberen, ik kwam zelfs een gehaakt corset tegen, hilarisch, maar dat laat ik toch maar voor wat het is.
Het is een boekje wat is uitgegeven rond de eeuwwisseling (1900 dus) en opnieuw werd uitgegeven in 1978, deze versie heb ik nu dus gekregen. Hoezo haken is oud?
Wel geweldig dat het nu dus weer helemaal hip is en ik misschien uit dit oude boekje van mijn oma nog wel eens wat moois maak.
Ik zette het in onze tuin op de foto, samen met nog 2 andere boekjes die ook erg oud zijn (1973 en 1974) met mooie borduurwerkjes van bloemen, deze kreeg ik een tijd terug van een collega.
Heerlijke voorjaarsplaatjes en momentjes om te koesteren.
Hadden jullie ook zo'n moment om te koesteren vandaag?

Liefs BY JM

Reacties

  1. Leuk die oude boekjes over handwerken.
    Vond laatst bij de kringloop ook een leuk oud haakboekje, weet niet of ik er ooit iets uit ga maken maar vond het gewoon leuk om te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Bericht 400! Tutorial.

Ja echt waar, in de voorbije jaren schreef ik alles bij elkaar 399 berichten en dit is mijn 400ste bericht!
Alle reden om in dit bericht eens flink uit mijn comfortzone te gaan en jullie op een patroon te trakteren.
Speciaal voor dit bericht heb ik een haakpatroon geschreven. Een haakpatroon voor een muurhanger.
Toen ik laatst in het bos aan de wandel was met onze pup heb ik lekker gezocht naar kleine handzame takken. Deze heb ik een dagje laten drogen op de verwarming zodat ik ze snel kon gaan verwerken.
En dat was reusachtig leuk om te doen. Zitten jullie klaar??Hier komt ie dan:

Nodig: -garen geschikt voor haaknaald 3,5
            -haaknaald 3,5
            -een kleine tak
            -eventueel kralen om te versieren
            -stopnaald


Begin: Haak 4 lossen maak een ring met een halve vaste


Toer 1: Haak 3 lossen dit is je eerste stokje, haak vervolgens 11 stokjes in de ring. Sluit met een halve vaste in de derde losse. Je hebt nu 12 stokjes.


Toer 2: Ga met een halve vaste tus…

Cobblestone deken

Al een hele poos lagen er een aantal chunky bollen te wachten op verwerking. Eerst wilde ik er mee gaan breien, een kussenhoes. Toen bedacht ik dat een deken veel gaver was en kocht ik er nog wat bollen bij. Dat moest dan een gebreide deken gaan worden. Maar omdat ik niet over rondbreinaalden beschik was het heel lastig om de juiste verhouding te krijgen, ik ben niet zo'n held met steken tellen en proeflapjes maken. Toen belande het hele zwikje dus in mijn mand naast de bank en die fase duurde wel even.....
`En toen was daar ineens het jaaaaaaa, ahaaaa moment. Ik wist het, het moest de Cobblestone deken worden uit het boek Eindeloos Haken van Marianne Roos-Dekkers.
En voor ik het zelf in de gaten had was ik aan de slag met de bollen en niet te stoppen. De deken was echt zo klaar met naald 12. De rand haakte ik met naald 10. Uiteraard moest ik hier toch ook aan het rekenen voor de juiste verhoudingen, maar dat gaat mij bij een haakwerk dan net wat beter af.
Een mooi bankdekentje. N…

Stekensjaal uit Studio Hip en Stip

Nog een stel foto's van de koudere weken...... Want toen ronde ik nog snel even een sjaal en een muts af voor onze jongste. Ik gebruikte het patroon van de Stekensjaal van Studio Hip en Stip. Toen deze klaar was haakte ik er eigenhandig nog een muts bij zo werd het namelijk een heuse set. Net op tijd was het klaar voordat we kennis maakten met de Syberische beer. Echt nog nooit van gehoord, maar het was wel fijn dat mijn meisje er warmpjes bij liep!
En nu deze week de lente begint sluit ik met deze laatste foto's de winter af! Op naar frisse voorjaarsmaaksels en andere luchtige projecten.

Liefs BY JM